4,8L KitchenAid Artisan 5 5KSM125
Mikser KitchenAid powstał na początku ubiegłego wieku w Ameryce, z myślą o zastosowaniu w kuchni domowej. Od tego czasu był stale unowocześniany i ubierany w nowe kolory, dlatego pozostaje do dziś obiektem westchnień entuzjastów domowego gotowania i pięknej aranżacji wnętrz. Mistrzowska stylizacja artysty - konstruktora sprawiła, że znalazł się w Muzeum Sztuki Użytkowej w Nowym Jorku.W całości wykonany z metalu, mocny i trwały, jest miniaturą cukierniczej maszyny zawodowej i mistrzem świata w ubijaniu. Jest pożądany jako świetne urządzenie nie tylko do wyrabiania wszelkich ciast, z drożdżowym na czele, lecz także do tarcia, mielenia, przecierania i wałkowania oraz innych żmudnych czynności, zwykle dotąd wykonywanych ręcznie. Uchylna głowica ułatwia dostęp do dzieży oraz wymianę narzędzi miksera.
Dzięki współpracy z wieloma przystawkami, mikser planetarny KitchenAid zastępuje pracę kilkanastu urządzeń, zajmując przy tym miejsce jednego.
Upieczesz każde ciasto, przypomnisz sobie smak domowego chleba i babcinego makaronu...
Mikser KitchenAid zawodowcy zwykli nazywać ubijaczką planetarną. Planetarną - ze względu na podobieństwo ruchu jego narzędzi, do ruchu Ziemi dookoła Słońca. Mieszadło, hak i rózga obracają się w dzieży podobnie: wokół swojej osi, a jednocześnie po jej obwodzie - w kierunku przeciwnym.
To rozwiązanie konstrukcyjne, opatentowane w USA w 1919 roku, jest niezwykle efektywne i skutkuje tym, że miksery KitchenAid charakteryzują się perfekcyjnym napowietrzaniem wyrabianych mas. Każde z narzędzi miksera ma swoją specjalizację.

Rózga służy do ubijania śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Świetnie udają się bezy i biszkopty.

Mieszadło służy np. do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć zarówno do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety oraz masy pasztetowej.

Hak służy do wyrabiania wszystkich rodzajów ciast drożdżowych - od chałek, poprzez pizzę, do chleba żytniego.
Równie dobrze sprawdza się w cieście makaronowym i na faworki.
Wyposażenie standardowe modelu 5KSM125


Dzieża 4,8L (K5THSBP) INOX, polerowana, z ergonomiczną rączką

Rózga (K45WW) - do ubijania i napowietrzania lekkich mas

Mieszadło (K45B) - do mieszania mas o gęstej konsystencji

Hak (K45DH) - do wyrabiania ciast drożdżowych i makaronowych
CECHY:Konstrukcja w całości metalowa - gwarantuje solidność, trwałość i wytrzymałość
Dzięki konstrukcji z metalowego odlewu ciśnieniowego, miksery są niezwykle trwałe, wytrzymałe oraz stabilne. Zamontowane w podstawie antypoślizgowe gumowe nóżki zapobiegają przemieszczaniu się mikserów po blacie podczas miksowania ciężkich mas.
Bezpośredni napęd - zapewnia stabilną moc, cichą pracę i oszczędność energii
Napęd z silnika jest przenoszony bezpośrednio na narzędzia pracujące w dzieży i równocześnie na przystawki montowane na czole głowicy. Zamiast paska klinowego albo łańcucha, zastosowano do tego celu koła zębate, co zmniejszyło straty energii, zwiększyło trwałość mikserów, a ponadto przy porównaniu tych samych prac w wykonaniu mikserów innych marek - wyciszyło je i zmniejszyło zużycie energii.
Planetarny ruch narzędzi - daje znakomitą efektywność napowietrzania, szybkość i dokładność
Miksery KitchenAid należą do tego samej grupy mikserów planetarnych, jakie są używane w produkcji piekarsko-cukierniczej. W tego typu mikserach narzędzie obraca się w dzieży ruchem złożonym: wokół własnej osi i jednocześnie w kierunku przeciwnym po jej obwodzie (jak Ziemia wokół Słońca).
Dzięki zastosowaniu wyjątkowego, 67- punktowego systemu planetarnego mieszania KitchenAid, mikser ubija i napowietrza efektywniej, szybciej i dokładnej niż miksery planetarne innych marek. Śledząc drogę punktu wyznaczonego na jego mieszadle zauważymy, że zbliża się on aż 67 razy do ścianek dzieży podczas jednego cyklu, w którym mieszadło zrobi jeden obrót. Można przyjąć, że tym sposobem narzędzie w każdej sekundzie penetruje całą objętość dzieży, praktycznie nie pozostawiając martwych przestrzeni.

Po lewej - zasada ruchu planetarnego. Na środku - tor ruchu mieszadła w mikserze KitchenAid. Po prawej - tor ruchu mieszadła w mikserze innej marki.
Na szaro zaznaczono miejsca, do których nie sięga mieszadło.
Gniazdo napędu przystawek - pozwala na rozszerzenie zastosowań miksera
Na czole głowicy miksera znajduje się łatwo dostępne gniazdo mocowania przystawek. Dzięki temu ich montaż jest bardzo łatwy, co ułatwia ich używanie i wszechstronne wykorzystanie miksera.
Opływowe kształty - to łatwość mycia i użytkowania
Miksery KitchenAid mają charakterystyczny opływowy kształt, utrzymany w dziś znowu miłej dla oka stylistyce lat 60. Lakier jest solidnie utrwalony w wysokiej temperaturze, dlatego nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne i wyglądają one stale jak nowe. Osoby praktyczne docenią ich opływowy kształt, który pozwala na łatwe utrzymanie w czystości.